אימא הכפולה - תאומים רבים על אימא
אימא הכפולה - תאומים רבים על אימא
מה עושים כשתאומים לא מסכימים להתחלק באימא, וגם לא מוכנים לוותר עליה? מדוע זה קורה? מה עובר על ההורים, וכיצד מתמודדים? הנה כמה טיפים.
מאת: ורד בן פורת
"אני אימא לתאומות בנות שנה ושלושה חודשים. חמותי עוזרת לנו איתן, והן מאוד קשורות אליה. אלא שבאחרונה הן לא מוכנות בשום אופן להיות איתה, ורוצות להיות רק איתי. אני מושיבה את שתיהן עליי, אך הן גם מסרבות לשבת עליי ביחד. אני מסבירה להן שאני אוהבת כל אחת מהן, מחבקת את שתיהן, מראה להן שיש רגל לכל אחת - אבל זה לא עוזר.אני מרגישה שאני נותנת את המקסימום מעצמי, ועדיין גורמת להן לתסכול. מה לעשות?"
הילדות שלך נמצאות בשלב שבו כבר אינן תינוקות התלויות באימא או במבוגר אחר לסיפוק כל הצרכים שלהן. הן התחילו ללכת, אולי לדבר, היכולות שלהן הולכות וגדלות, והן בשלות להתחיל את הפרידה מהתלות בך, ולהתחיל לגבש את הזהות העצמאית שלהן. דווקא בשלב שבו נפרדים מהינקות, ילדים שבים ומאשרים את נוכחותה וקרבתה של אימא. כביכול הם יוצאים למסעות גילוי וחקירה, אך במקביל בודקים שאמא תמיד נמצאת, זמינה וקשובה.
מה קורה אצל תאומים בשלב הזה?
כל התהליך הזה מסובך יותר כשמדובר בתאומים. זמינותה של אימא אינה ברורה ובטוחה, וכשמביטים לאחור עלולים לראות את האח/אחות בזרועותיה, מה שמכניס אי שקט שאותו את מתארת.
מקומה של האם משמעותי יותר מזה של אבא או סבתא, מכיוון שתהליך הפרידה מטבעו נעשה ממנה (מאז הפרידה מהרחם). מאוד חיובי כשהמאבק הוא גלוי, כלומר שאף אחת מהן לא מוותרת על זכותה הטבעית לתשומת לבך. חבל להעמיס על המאבק הנוכחי את שאלת החברות והיחסים בין התאומות בעתיד, מכיוון שמדובר בתגובה ובהתנהגות נורמטיבית ונכונה להתפתחותן. יכולתך לקרוא כך את המפה, עשויה להפחית אצלך את החששות וסימני השאלה, ובכך לאפשר להן למצות את השלב ולמצוא את מקומן, איתך וביניהן.
מה עובר על ההורים?
הקושי שלך קשור לעובדה הבסיסית שאכן - יש אימא אחת ושתי ילדות. זהו קושי מוכר לכל הורה לתאומים. חשוב שתכירי ותאמיני שבנתונים הקיימים את נותנת את המיטב שלך, ושאת לא יכולה להיות אימא כפולה, ותמיד יהיו צרכים שלהן שלא תוכלי למלא.
הבנה כזו עוברת כמסר מרגיע אל הילדים. כשאנחנו משדרים: 'אני לא נותן מספיק', או 'הילדים שלי מפסידים משהו שמגיע להם', הם עלולים לחוש מתח ובלבול, וכביכול יחפשו את הדבר שקיים אצלנו והם עדיין לא קיבלו.
מה כדאי לעשות?
צריך לזכור שבמציאות חייהם של תאומים, מאז היותם ברחם, התחלקות במשאבים היא מרכיב מרכזי. תפקידנו כהורים לעזור להם לחיות נכון בתוך מציאות זו. ישנן דרכים רבות להעניק תשומת לב לילד, גם כשאימא לא פנויה: דיבור, שיר, התייחסות למעשיו ועוד. נסי להרגיל אותן (ואת עצמך) לאפשרויות מגוונות של קשר והתייחסות.
הוסיפי את המושג החשוב 'תור' ללקסיקון. זה עובד כבר מגיל צעיר, ומסייע לסדר חיצוני ופנימי.
הרגיעי את האנרגיות שלהן באמצעות מגע בחומרים שונים (מים, חול, כדורי צמר, דברים רכים אחרים).
היי איתן בבית, בסביבה מוכרת, כדי להפחית גירויים ומצבי הסתגלות; צרי טקסים קבועים, כדי לחזק את הבטוח והידוע, בהם שתפי גם את הסבתא.
נסי לשהות עם כל אחת בנפרד, גם למשך זמן קצר. לטובתן, אבל גם למענך, כדי שתחווי הורות רגועה יותר.