תאומים ואח בכור - התוספת הכפולה
לכל המאמרים בחדר הקריאה באתר 'תאומים ומשפחה'
המשפחה מתרחבת ולילד הגדול עומד להצטרף אח, בעצם שניים – תאומים. כיצד מתגברים על חששות הבכור למעמדו? עד כמה מצב זה שונה מתוספת של אח אחד? ומה לגבי החששות של ההורים? כמה עצות וכללים להורים המודאגים.
בעת הולדת ילד והפיכתנו להורים אנחנו רוכשים ציוד חדש - ה'ציוד הטיפולי ההורי', הכולל אהבה, תחושת מחויבות עמוקה, זמן, ידע וכלים רגשיים וחומריים נוספים. עם כל ילד שנוסף למשפחה אנחנו מרחיבים את הציוד הטיפולי, משתכללים ומוסיפים כלים חדשים. אומנם הזמן העומד לרשותנו לטיפול בילד אחד אינו דומה לזה הדרוש לטיפול בשניים, אך הילד השני עשוי לזכות בהורה עם ביטחון רב יותר, כלומר עם 'ציוד טיפולי' מנוסה יותר.
לא כך הדבר כשעומדים להצטרף תאומים למשפחה. במקרה כזה - חוסר הביטחון בקשר לאיכות הציוד שברשותנו דווקא גובר. האם נוכל לאהוב, לטפל ולהעניק תשומת לב לכל הילדים? על מה נצטרך לוותר? במה להשקיע יותר?
החששות מקננים לא רק בהורים. גם הבן הבכור חש בשינוי המתקרב, ובהתאם לגילו וליכולת ההבנה שלו הוא שואל עצמו שאלות דומות: מה יקרה לי? האם אמא ואבא יוכלו לאהוב אותי כמו קודם? האם יהיה להם זמן בשבילי? מה יקרה למקום הבטוח שיש לי בליבם?
קירות הבית הפנימי עדיין בטוחים
כדי להכין את הבכור, ליצור תמיכה רגשית ולדעת מה להסביר לו וכיצד לעשות זאת, כדאי לעודד אותו לשאול בקול את השאלות
המטרידות אותו. כמו בכל שינוי גדול, גם ההורים צריכים לבדוק ולהכיר טוב יותר את הכלים הרגשיים והאחרים העומדים לרשותם במטרה לחזק אותם. מודעות גדולה יותר לצרכים שלנו, לציפיות ולחששות, תאפשר הקשבה וקבלה של אותם דברים אצל הבכור. כך גם עובר אליו מסר מחזק, שהכל לגיטימי, ושגם להורים 'הגדולים' אין את כל התשובות, שהרי גם הם מתרגשים וחוששים מכך שכל המשפחה עוברת את השינוי ביחד, ולומדת להתמודד עם המצב החדש. בכך אנחנו מאפשרים לילד להכיר ולהכין כלים העומדים לרשותו, לפי היכולות שלו.
כדאי ללוות את ההסברים בהתנסות מוחשית וחווייתית: מגע בבטן ההולכת ותופחת, צפייה בקלטת או בתמונות אולטרסאונד, שיתופו בקניות המקדימות ובהכנת החדר, ועוד. אפשר להציע לילד לבחור את הקישוטים או התמונות לחדר, ולהתייעץ איתו בבחירת שמות לאחיו. גם הסביבה מביעה התרגשות מיוחדת לקראת לידת תאומים, ולכן רצוי לספר לילד על ההתרגשות והשמחה שחשתם לקראתו, או על ההריון המיוחד שחוויתם איתו, כדי לחזק את מעמדו, כבן ראשון ובכור (ולהזכיר זאת גם לסבתות ולדודים).
החשש של הבכור נובע, לרוב, מחוסר ודאות ומחוסר יכולת להבין את העומד להתרחש, לכן אפשר גם להשתמש בלוח שנה כדי לציין אירועים שהוא זוכר ומכיר (יום הולדת שלו ושל אחרים, חגים, אירועים בגן וכו), כדי לחזק את השגרה הבטוחה והמוכרת, המעניקה לו תחושת שליטה בחייו, ומשמשת מעין הבטחה כי למרות השינויים הצפויים, הייחודיות שלו חשובה וברורה לכם. לאחר הלידה כדאי לחזור לאותו לוח, כדי לאשר את ההבטחה. צריך לזכור, כי למרות שהבכור עומד להפוך לגדול שבחבורה, הוא עדיין ילד, וחשוב לא לצפות ממנו להתבגרות בן-לילה, שתאפשר לכם להתפנות לשניים הקטנים. אולי הוא יפגין צורך להיות תינוק שוב, עוד לפני הלידה, כדי לברר לעצמו עד כמה מעמדו שמור ובטוח, ושאין בכוונתכם 'לגרש' אותו.
סביר להניח כי לפני הלידה, ואולי גם לאחריה, הבכור ינסה לבדוק את הגבולות של ההורים. אל תשכחו כי כל מעשיו ופעולותיו הם במסגרת הצורך שלו לאשר את נוכחותכם בחייו ואת משמעותו עבורכם. גם אם אתם מתפתים לוותר על מאבק (כי קשה לו גם ככה...), חשוב לשדר לו כי הגבולות של המשפחה, קירות 'הבית הפנימי' עדיין בטוחים, למרות שהוא מרגיש שהעולם קצת התהפך לו.
חשוב להתכונן, להבין ולקבל את העובדה, שהצטרפות התאומים תחולל שינוי גדול עבור כל בני המשפחה. כך ניתן
להתאים ולהגמיש ציפיות ולהכיל קשיים טבעיים של הילדים ושל ההורים.
רצוי לשתף את כל בני המשפחה ברגשות ובחששות מהשינוי. המסר הוא: הכל לגיטימי, אנחנו עוברים את השינוי יחד
ומסייעים זה לזה.
ילדים מבינים את העולם דרך חוויה. העבירו כל מידע בדרך מוחשית: מגע, קניית ציוד, צפייה בתמונות העוברים, ועוד.
חזקו והדגישו את מעמדו הייחודי של הבכור בדרכים מגוונות. שתפו בכך את בני המשפחה הקרובה.
זיכרו: גם הבן ה'גדול' הוא עדיין קטן. אל תצפו ממנו ליותר ממה שהוא מסוגל.
קבלו בהבנה את ניסיונות בדיקת הגבולות שלו, אך שימרו על תחושת הביטחון והיציבות שלו, בתקופה הזאת יותר מתמיד.